Deprem Kahini mi, Şarlatan mı: Türkiye için Deprem Paylaşımı
Frank Hoogerbeets, depremleri önceden tahmin ettiğini iddia eden bir isim olarak dikkat çekiyor. Hoogerbeets, son paylaşımında Türkiye'yi gündeme getirdi ve Kahramanmaraş'taki şubat ayındaki depremlere dair bazı göndermelerde bulundu.

Deprem tahminleri için bilimsel bir dayanak sunmayan Hoogerbeets, kimilerine göre dikkat edilmesi gereken bir "deprem tahmincisi" olarak görülüyor, kimilerine göre ise bir şarlatan olarak nitelendiriliyor.Independent Türkçe'nin haberine göre, medya tarafından "deprem kahini" olarak adlandırılan Hoogerbeets, deprem tahminleri yapmak için SSGEOS adlı kurumu kurdu ve kurumun sayfasında, "Afganistan'da veya yakınında daha güçlü artçı şok etkinlikleri mümkündür. Türkiye / Ortadoğu ve muhtemelen Romanya ekstra alarma geçmeli" gibi ifadeler kullanıyor.

Hoogerbeets, bu paylaşımının ardından "Doğu Türkiye'ye işaret eden bu dalgalanma, şubattaki kadar ikna edici değil. Yani bu daha çok 'ne olur ne olmaz' uyarısıdır. Umarım pek bir şey olmaz." şeklinde açıklamalarda bulundu.Bazı kullanıcılar, Hoogerbeets'in tahminlerinin gerçek bir modele dayanmadığını savunarak kanıt talep ediyor, diğer bazıları ise Hoogerbeets'i "şarlatan" olarak değerlendiriyor.

Twitter'ın topluluk notlarına üye olan kullanıcılar, Hoogerbeets'in paylaşımına bir dizi uyarı ekliyor. Bu uyarılarda, "Bu deprem tahminlerinin hiçbir bilimsel dayanağı yok. Hakemli araştırmalar, bu yöntemi desteklemiyor." ifadeleri bulunuyor ve ayrıca teyit haberlerine atıfta bulunuluyor.Dünya genelinde çeşitli ülkelerde deprem uyarılarında bulunan Hoogerbeets, bu tahminlerini gezegenlerin gökyüzündeki dizilimlerine dayandırıyor.

Avustralya'nın önde gelen bilim insanlarından biri olan gökbilimci Bryan Gaensler, "Gezegenlerin hizalanmasının depremler üzerinde herhangi bir etkisi yok" açıklamasını yapmıştı. Bilim dünyası, Hoogerbeets'in iddialarını eleştirmeye devam ediyor.