Merkez Bankası'nın faiz kararı kararı için nefesler tutuldu, Merkez Bankası 26 Ekim saat 14:00'da faiz kararını açıkladı! Peki Merkez Bankası kaç baz puan arttırdı? Faiz kararı sonrası ekonomistlerin görüşü ne? Şimdi ne olacak? İşte detaylar..

Piyasaların merakla beklediği faiz kararı açıklandı. Ekim ayı faiz kararı belli oldu! işte Merkez Bankasının faiz kararı ve faiz kararının etkileri..
Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Faiz KararıTürkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası 26 Ekim 14:00'da başlayan toplantısında TCMB faiz kararını açıkladı. Ekim Ayı faiz kararı açıklandı.Merkez Bankası ekim politika faizini yüzde 35'e yükseltme kararı aldı.Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) faiz kararını açıkladı.Merkez Bankası; Banka, faizi 500 baz puan artışla yüzde 35’e yükseltti.Ekim ayında TCMB'nin Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında, politika faizi 500 baz puan artırılarak yüzde 35'e yükseldi.Türkiye Merkez Bankası (TCMB), 2023 Haziran-ekim döneminde politika faizini 2650 baz puanlık bir artışla yükseltti. Bu önemli karar, ekonomik istikrarın ve enflasyon kontrolünün vurgulanmasıyla alındı.
Enflasyon ve Ekonomik Beklentiler
Eylül ayında resmi tüketici enflasyonu yüzde 61,53 olarak kaydedilirken, TCMB'nin ekim ayı piyasa katılımcıları anketinde enflasyon beklentileri de izlendi. Bu anket sonuçlarına göre, enflasyon beklentisi bu yıl sonu için yüzde 68,01, 12 ay sonrası için ise yüzde 45,28 olarak belirlendi.Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bu beklenen enflasyon oranına uygun olarak politika faizini "reel pozitif faiz" seviyesine çekme taahhüdünde bulundu.
TCMB'nin Açıklamaları
Türkiye Merkez Bankası'nın bu kararına dair resmi açıklamasında şu ifadelere yer verildi:"Para Politikası Kurulu (Kurul), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 30'dan yüzde 35'e yükseltme kararı almıştır. Kurul, dezenflasyonun hızlı bir şekilde sağlanması, enflasyon beklentilerinin düzeltilmesi ve fiyatlandırma davranışlarının kontrol altına alınması amacıyla parasal sıkılaştırma politikasını sürdürme kararı almıştır.Son dönemde artan ücretler, kur kaynaklı maliyet artışları ve vergi düzenlemelerinin enflasyona etkisi gözle görülür derecede yüksek olmuştur."
Petrol Fiyatlarından Kaynaklanan Riskler
Yurt içi talepteki güçlü büyüme, hizmet sektöründeki katılık ve artan enflasyon beklentileri, enflasyonu yukarı yönlü baskılayan faktörler olarak önemini koruyor. Bu bağlamda, enflasyonun yıl sonunda Enflasyon Raporu tahmin aralığının üst sınırına yakın bir seyir izlemesi beklenirken, aylık enflasyonun ana eğiliminde azalma gözlemleneceği değerlendiriliyor.Ayrıca, jeopolitik gelişmeler ve petrol fiyatlarına dayalı riskler de enflasyon görünümüne etki edebilir. TCMB, parasal sıkılaştırma önlemlerinin etkisiyle 2024 yılına kadar hedeflenen enflasyon yolunda ilerleme kararlılığını sürdürmektedir.
Ekonomik Destek ve İyileşme
Doğrudan yabancı yatırımlar, dış finansman koşullarındaki denge, rezervlerdeki artış, cari işlemler dengesinin güçlenmesi ve Türk lirası varlıklara olan talebin artışı, fiyat istikrarına önemli katkılarda bulunacaktır.
Politika Faizi ve Gelecek
Politika faizi, enflasyonun uzun vadeli yüzde 5 hedefine ulaşmasını sağlayacak şekilde belirlenirken, enflasyonun ana eğiliminde belirgin bir iyileşme görünene kadar parasal sıkılaştırma politikası aşamalı olarak güçlendirilecektir.TCMB, mevcut finansal düzenlemeleri iyileştirme yolunda kararlılıkla ilerlemekte ve piyasa mekanizmalarının daha etkili çalışmasını hedeflemektedir. Bu süreç, etki analizleri göz önünde bulundurularak aşamalı olarak gerçekleştirilecektir. Ayrıca, Türk lirası mevduat payının artırılmasını sağlayacak ek adımlarla parasal iletim mekanizmasını daha da güçlendirmeye devam edilecektir.TCMB, faiz artırılmasının yanı sıra, selektif kredi ve miktar bazlı sıkılaştırma kararlarıyla parasal sıkılaştırma politikasını desteklemeye devam edecektir.Enflasyon ve enflasyonun ana eğilimine dair göstergeler yakından izlenecek ve TCMB, fiyat istikrarını sağlama amacıyla tüm araçlarını kararlılıkla kullanmaya devam edecektir.TCMB'nin Politika Faizi Kararları, öngörülebilir, veri odaklı ve şeffaf bir çerçevede açıklanmaya devam edecektir.Türkiye Merkez Bankası Politika Faizi Kararı'nın detayları, toplantı sonrası beş iş günü içinde yayımlanacaktır.