Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Tıp Fakültesi Alerji ve İmmünoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ebru Damadoğlu, ciltte aniden ortaya çıkan ve ortası soluk kırmızı döküntülere yol açan bir rahatsızlığın ürtiker olarak adlandırıldığını ifade etti.Genellikle 24 saat içinde iz bırakmadan kaybolan kabarıklıklarla kendini gösteren ürtikerin, vücutta kızarıklık ve kaşıntı ile belirti verdiğini açıklayan Damadoğlu, hastalığın akut ve kronik olmak üzere iki farklı şekilde ortaya çıkabileceğini aktardı.
Damadoğlu, akut ürtikerin 6 haftaya kadar sürebileceğini ve tetikleyici faktörlerin etkili olduğunu, kronik ürtikerin ise 6 haftadan daha uzun süren bir rahatsızlık olduğunu belirtti. Akut ürtikerin bazı viral ve solunum yolu enfeksiyonları ile bazı ağrı kesici ilaçların kullanımının tetikleyebileceğini, kronik ürtikerde ise bağışıklık sistemiyle ilgili altta yatan bir hastalığın etkili olabileceğini ifade eden Damadoğlu, "Akut ürtiker geçiren her 5 kişiden 1'inde kronikleşme eğilimi gözlenmektedir." dedi.
Sonbahar mevsimine girilmesiyle birlikte enfeksiyonlara bağlı tetikleyici faktörlerin artabileceğine dikkat çeken Damadoğlu, kişilerin ürtiker belirtilerine karşı hassas olmalarının önemli olduğunu vurguladı.Damadoğlu, şu şekilde devam etti:"Şu anda viral enfeksiyonlarda bir artış beklediğimiz bir dönemdeyiz, Covid-19 da bunlardan biri. Özellikle son dönemde Covid-19'un da bir artış trendinde olduğunu biliyoruz. Covid-19 geçiren hastalarda her 5 kişiden 1'inde ürtiker belirtileri ortaya çıkabilir. Çünkü, bağışıklık sistemi hücreleri üzerine virüsler etki ediyor. Virüsler bir mekanizmayla bu alerji hücrelerinin aktive olmasını sağlayarak ürtikeri tetikleyebiliyor.
Genellikle ürtiker, korona virüsün ilk belirtisi olarak karşımıza çıkmıyor. Korona virüs ile ilişkilendirilen ürtikerde, kişide Covid-19'a bağlı ateş, eklem ve boğaz ağrısı gibi şikayetler de görülebilir. Covid-19 tanısı konulan kişilerde deride kızarıklık, kabarıklık ve kaşıntı gibi belirtiler gözleniyorsa, mutlaka bir sağlık profesyoneline başvurulmalıdır. Eğer Covid-19 tedavisi sürerken bu döküntüler ortaya çıkarsa, bu durumun tedavisi de hemen başlanmalıdır."
Kronik ürtikeri olan bir kişi Covid-19'a yakalandığında, kronik ürtikerin de şiddetlenebileceğine dikkat çeken Damadoğlu, "Bu kişiler Covid-19 tedavisini tamamladığında, bu nedenle ortaya çıkan veya tetiklenen ürtikerin de iyileşmesi beklenir. Kronik ürtikeri olmayan bir kişi Covid-19 sonrası akut ürtiker yaşarsa, hastalık iyileştiğinde bu durumun düzeleceği söylenebilir." dedi.



