
Mikroplastik Yasaklaması: Çevreye Duyarlılık
Yasak, diş macunundan, makyaj malzemesine, saç spreyinden, yumuşatıcılara ve oyuncaklara kadar çok sayıda ürünü kapsıyor. Geçiş süreci nedeniyle bazı ürünler bir süre daha raflarda kalmaya devam edecek. Bu süreç, daha çevre dostu alternatiflerin geliştirilmesine olanak tanıyacak.AB Komisyonu’na göre, plastik kirliliği sadece poşetlerden, tek kullanımlık bardaklardan ve ambalaj malzemelerinden değil, aynı zamanda neredeyse görünmez olan çok küçük parçacıklardan da meydana geliyor. Bu mikroplastik parçacıklar, içme suyu ve gıda gibi günlük yaşamın her alanında karşımıza çıkabiliyor.

Mikroplastikler ve Çevre
Mikroplastikler, çeşitli ürünlerde bulunuyor. Diş macunu, makyaj malzemesi, yumuşatıcılar gibi kozmetik ürünlerde sıkça rastlanan mikroplastikler, çocukların ilgisini çeken parlak simli kozmetik ürünler ile oyuncak ve el işi ürünlerinde de bulunuyor. Araştırmalar, en çok satılan 10 kozmetik markasının dokuzunun mikroplastik içerdiğini gösteriyor.Mikroplastikler ayrıca ciltteki ölü deri hücrelerini temizlemek için kullanılan küçük plastik granüllerin bulunduğu duş jelleri ve taneli diş macunlarında da yer alır. Giysiler, spor sahaları için üretilen suni çim, ilaçlar ve tıbbi cihazlar da dahil olmak üzere hayatın her alanında mikroplastiklere rastlamak mümkün.

Mikroplastikler ve Sağlık
Mikroplastikler hem insan sağlığına hem de çevreye zarar veriyor. Araştırmalara göre, mikroplastikler gıda ve içme suları aracılığıyla insan ve hayvanların vücuduna giriyor. Yine diş macunu ve diğer kozmetik ürünler, bu parçacıkların insan vücuduna girmesini sağlıyor.Mikroplastiklerin, bağışıklık sistemi ve üreme konusunda olumsuz etkileri biliniyor. Mikroplastiklerin çevre kirliliğine de katkıda bulunduğu kesin olarak saptandı.

Mikroplastikler ve Çevre Dostu Alternatifler
AB Komisyonu'nun aldığı karara göre parlak sim içeren kozmetik ürünler ve oyuncaklar, 15 Ekim itibariyle raflardan kaldırılacak. Çevre dostu alternatifler içeren parlak ürünler, bir süre daha satılmaya devam edecek. Bazı kozmetik ürünlerin çevreye mikroplastik salma olasılığının daha düşük olması nedeniyle, üretici firmalara dört ila 12 yıl sürecek bir geçiş süreci tanınacak. Bu süreç içinde üretici şirketler, ürünlerin içeriğini daha sürdürülebilir alternatiflerle değiştirmek zorunda kalacak.

Mikroplastik Yasağı ve Geleceğe Dönük Hedefler
ECHA'ya göre bu yeni önlemler, yaklaşık 500 bin ton mikroplastik salınımını azaltacak. AB Komisyonu, "Sıfır Kirlilik Eylem Planı" uyarınca, 2030 yılına kadar mikroplastik kirliliğini yüzde 30 oranında azaltmayı hedefliyor. Daha az mikroplastik varlığı suyun kalitesini artırırken, insan sağlığına ve çevreye verilen zararı azaltacak.