
Türkiye'nin önde gelen savunma şirketi ASELSAN, yerel geliştirme çalışmalarıyla dikkat çeken ve uluslararası arenada ses getiren bir adım atmış durumda. Nano İnsansız Hava Araçları konusundaki bu hamle, oldukça çarpıcı özelliklere sahip.ABD'li Teledyne FLIR şirketi, dünyaca ünlü Black Hornet Nano İnsansız Hava Aracı'nın yeni bir sürümünü geliştirmekte. Yeni versiyon, Black Hornet 4 adını taşıyor ve sadece 30 santimetre uzunluğunda ve 70 gram ağırlığında. Bu İHA, bir askerin eline sığacak kadar küçük.Üreticiye göre, yeni versiyon, askeri birimlere gelişmiş durumsal farkındalık sağlamak için önceki modelini temel alıyor. Ayrıca, bu sistem 20 saniyeden daha kısa sürede kalkış yapabiliyor ve GPS olmayan ortamlarda bile görev yapabiliyor.

Bununla birlikte, Black Hornet 4, görsel görüş hattının ötesindeki hedefleri tespit edebilir ve silah sistemlerinin etkilerini gerçek zamanlı olarak değerlendirmeyi mümkün kılar. Bu yeni versiyon, düşük ışık koşullarında yüksek kaliteli görüntüler elde etmek için yeni bir gündüz kamerasıyla donatılacak.Teledyne FLIR'in Black Hornet 4'ü, ABD Savunma Bakanlığı ve Norveç Ordusu'na sunulması planlanıyor. Aynı zamanda Türkiye'de güvenlik birimleri tarafından da Black Hornet aktif olarak kullanılmaktadır. Bu İHA, dikkat çeken birim maliyeti olan 200 bin dolarla öne çıkıyor.
Black Hornet 4'ün FarklarıÖnceki Black Hornet modelleri ile karşılaştırıldığında, en son versiyon Black Hornet, gelişmiş uçuş performansı ve engellerden kaçınma yeteneği ile öne çıkıyor. Ayrıca, saatte maksimum 16 kilometre hızla 30 dakikadan fazla uçabilen gelişmiş bir bataryaya sahiptir.Bu İHA, iki kilometrelik bir operasyonel menzile sahiptir ve 25 knot rüzgara karşı dayanıklıdır.

Black Hornet 4'ün en dikkat çekici özelliklerinden biri, düşman radarları tarafından tespit edilmeden tehditleri tanımlayabilen son derece düşük görsel ve akustik izidir.Yeni 12 megapiksel kamerası ve yüksek çözünürlüklü termal görüntüleyicisi sayesinde bu sistem, muharebe sahasını daha iyi görüntüleyebilme yeteneğine sahiptir.
ASELSAN'ın ÇalışmalarıTürkiye'de, ASELSAN da Mikro ve Nano İHA'lar üzerine çalışmalarını sürdürmektedir. ASELSAN'ın geliştireceği sistemler, Türkiye'nin bu alandaki yurtdışı bağımlılığını sona erdirme hedefini taşıyor. Bu çalışmalar, Türk savunma sanayiinin uluslararası alanda rekabet gücünü artırmayı amaçlıyor.